Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Ekstremna aritmetika - kuća zvana 18.36.54

U Connecticutu je izgrađena kuća sa različitim uglovima i kosim zidovima, izračunata prema posebnom matematičkom sistemu

Par se okrenuo Danielu Libeskindu sa zahtevom da stvori rezidenciju na njihovom mestu u Konektikatu nakon posete čuvenom Jevrejskom muzeju memorije koji je arhitekta sagradio 1998. godine u Berlinu. Uprkos činjenici da kupci imaju direktan odnos sa svetom umetnosti, zamolili su Libeskinda da ne pretvori imanje u „umetničku galeriju“ ili „izložbenu salu“, već da uvede što više ekstremnih linija. Uostalom, to je ono što su primijetili u Berlinskom muzeju - obroncima zidova, stropova i stepeništa.

Kuća je izgrađena na zemljištu u Connecticutu, čija je ukupna površina 54 hektara, okružena je hrastovim gajem i ruševinama građevine izgrađene u osamnaestom stoljeću. I upravo su u tom rajskom kutku odlučili da sagrade modernizovanu kućicu u kojoj će se opustiti, provesti svoje slobodno vrijeme u čitanju, kuhanju ukusne hrane, diviti se krajoliku.

Arhitekt je sa punom odgovornošću pristupio stvaranju prigradskog naselja, a uskoro je među starim hrastovima rasla zgrada od nehrđajućeg čelika koja se sastojala od 18 kosih površina, 34 gornjih tačaka, sličnih rubu noža i 54 linije izgrađene po posebnom sistemu matematičkih proračuna. primjenjuje Libeskind u razvoju projekta. Matematički proračuni su uticali na ime, a ljetnja rezidencija dobila je 18.36.54.

Unutrašnja strana čeličnog krova je ukrašena prirodnim drvetom - tamnim, toplim i udobnim hrastom. U dnevnoj sobi pažnja je fascinirana kaminom, oko kojeg se nalazi ugrađeni cik-cak kauč. Gotovo sav namještaj u kući, prema ideji dizajnera, ugrađen je - to je stol za blagovanje, klupe, police za knjige, sve vrste slušalica, iako su vlasnici kuće u interijeru sobe kontrastirali dodavanjem stolica u stilu George III i udobnih svjetiljki.

Manipulišući univerzalnu ideju da lični prostor osobe treba da bude skriven od znatiželjnih očiju, dizajner je uništio stereotipe i nije koristio nikakve tehnike u unutrašnjosti da bi pokrio pristup okolini. Sve vrste niša, skrovitih uglova su pomešane sa zajedničkim prostorima, a samo kroz velike prozore od poda do plafona pruža se pogled na veličanstvene pejzaže, dok zavjese i zavjese i rolete ne ometaju razmišljanje o prirodi.

Prozori se ubacuju u otvore krova, a samo jedan okomiti zid kuće, uz kuhinjsku sobu, je personifikacija euklidskog pragmatizma. Čak je i kamin postavljen ispod kosog zida.

Donji sprat kuće ima ravne linije, tu je joga soba, ostava, gostinska soba sa sklopivim krevetom.

Paneli od bronzanog nerđajućeg čelika koji pokrivaju spoljašnjost zgrade imaju tendenciju da menjaju boju i dobijaju različite nijanse od crne ugljene do magenta i tamno braon u zavisnosti od položaja posmatrača i vremena dana. Pored toga, paneli mogu da promene sjajni sjaj na tromo matirano svetlo.

Ploče od nehrđajućeg čelika se ugrađuju na strukturne ploče za izolaciju od iverice, čija je osnova pričvršćena na čelični okvir koji se sastoji od četiri ugaona luka. Hrastovi paneli sa unutrašnje strane krova pričvršćeni su na čelični okvir metalnim šipkama. Ove parcele hrastovih ploča koje izlaze vani tretiraju se posebnim sredstvima da bi se oduprli atmosferskim uticajima. Neki od unutrašnjih zidova, koji nisu bili ukrašeni hrastom, bili su obloženi švedskim malterom.

Da bi se spriječili negativni efekti kišnice i snijega na čeličnim panelima i zaštitili od gubitka boje, oluci su pričvršćeni na donji rub krova, a odvodne cijevi su ugrađene u zidove. Kuća se zagrijava po principu radijacijskog sustava grijanja za betonski pod, ali ako je potrebno, moguće je uključiti i dodatno grijanje zraka.

Pogledajte video: Speed Run : Valus / Time : sec . (Septembar 2019).

Ostavite Svoj Komentar