Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Nadgradnja kuće koja mijenja život njenih stanovnika

Projekat proširenja kuće je implementiran, što je omogućilo zgradi ne samo da stekne dodatne stambene metre, već i da se izdvoji iz niza sličnih tipova zgrada u duhu “ruskog Šangaja”.

Preuzimajući transformaciju kuće u Nikolo-Uryupinu, arhitektonski studio TOTEMENT / PAPER je morao riješiti jednostavan zadatak - dodati glavnoj zgradi prostor određene namjene, odnosno dječju igraonicu i gostinjsku sobu, u kojoj je potreba nastala zbog povećanja sastava obitelji.

Međutim, odluka je donesena daleko od lakoće: bilo je nemoguće ometati raspored kuće, a bilo je i dovoljno dodatnih zgrada u blizini kuće. Kako ne bi preopteretili gradilište sa novom strukturom, odlučeno je da se nad gostinjskom kućom napravi nadgradnja - za dječju igraonicu - povezivanje sa glavnom zgradom uz toplu tranziciju i uređenje gostinjske sobe na terasi iznad bazena. U ovom slučaju, arhitekte su se opredelile da naprave takav projekat koji će se izdvojiti iz sive i dosadne arhitektonske sredine lokalnih dešavanja.

U skladu sa autorovim konceptom, sve zgrade su grupisane u tri vremenske zone: postojeća kuća je dodeljena sadašnjosti, gostinjska kuća do sadašnjosti, prelazeći u prošlost, i dečju igraonicu do sadašnjosti koja teče u budućnost.

“Prošlost” - ono što se već završava, koja je gotovo neprimjetna i koja će uskoro prestati da postoji, uređena je u vidu transparentnih staklenih formi, spajajući se sa okolinom. Ovaj blok je podijeljen u dvije zone s kosim zidovima: statički i istovremeno odgovarajući dječjem dinamizmu s malim pomacima površina.

U lijevom dijelu nalazila se dnevna soba za žene, desno, koja je visila iznad bazena, za muškarce. Obje zone su bile ujedinjene i razdvojene vizirom, na čijem je vrhu bio organiziran dovod svježeg zraka. Prozori i krovni prozor u krovnom prostoru doprinose prodoru vanjskog svijeta i toplom jugozapadnom suncu u dječju zonu. Ovaj blok još uvek nema jasnu formu i povezan je sa glavnom zgradom tranzicijom „pupčane vrpce“, koja se drži na jednoj potpornoj tački.

Kao fasadni materijal, zbog specifičnosti ruske klime (problemi s odlaganjem vode, vreće za snijeg), odabran je obojeni aluminij. Pokriven dinamičnim sivo-bijelo-crnim uzorkom u stilu grafita, činilo se da je polomio avion na male komade, pretvarajući cijelu zgradu.


Glavna arhitektonska ideja - igra u "punom" i "praznom", prošlost i budućnost, otvorena i zatvorena - najuočljivija je u prostorijama u kojima bijeli zidovi odražavaju sjene drveća koje se savijaju pod vjetrom, pokretnih ljudi i treperavih svjetala.

Najnoviji potez autora projekta bio je crno-bijeli crtež u obliku lavirinta, koji se svakodnevno otvara vlasniku kuće kada izlazi iz spavaće sobe na balkon. Ova neobična oznaka ažuriranog stana zauvijek je promijenila percepciju područja za najmanje jednu osobu. Pitanje je da li će to nešto promijeniti u budućim vlasnicima kuće.

Pogledajte video: SCP-001 The Broken God. Maksur. Church of the Broken God scp (Oktobar 2019).

Загрузка...

Ostavite Svoj Komentar